Ulrika

Vägen genom utmattningens labyrint ledde till ett jobb inom hälsa

Jag har egen erfarenhet av utmattningssyndrom
Upplevelsen av att vara så trött att en sådan tillsynes enkel sak som att vattna blommorna kunde kännas helt omöjlig. Inte lätt att förstå för den som inte varit där. Inte lätt för familj, vänner och arbetskamrater att begripa hur jag reagerade. Inte ens lätt för mig själv att förstå de dagar då energin räckte till lite mer.

Jag tog mig sällan tid för återhämtning
Att bara vara fanns det inte så mycket utrymme för. ”Jag måste bara … ” var ord jag ofta använde. Jag hade svårt för att lyssna på alla varningssignaler jag fick om att allt inte var som det skulle när det ena stressymtomet efter det andra gav sig till känna.

Vad hade hänt om jag lyssnat på kroppen?
Förmodligen hade jag sluppit panikångest, en lång sjukskrivning, dålig sömn, oro för att inte bli frisk och oändligt med tårar.

Läkarintyget blev en början till insikt
Mitt läkarintyg med diagnosen utmattningssyndrom blev en början till en insikt. En insikt för att få bättre balans i livet. Ett liv med mindre stress, mer återhämtning och glädje. Jag började också förstå att det var omöjligt att räcka till för andra och för allt jag ville göra i livet om jag inte först tog hand om mig själv.

Jag ville inte längre låta min prestationsångest och kraven på mig själv vara det som var viktigast. Jag ville leva ett liv där jag känner glädje och harmoni och att det jag gör stämmer överens med mina värderingar. Att varje dag få må så bra som möjligt. Ett liv med hälsan i fokus.

Jag började lära mig om vägen tillbaka, eller som jag hellre säger … vägen framåt
Jag funderade mycket på varför jag blivit sjuk i utmattning och hos mig väcktes nu även en stor nyfikenhet på hur jag kunde bli frisk. Jag gick på regelbundna behandlingar i taktil massage och märkte att det hjälpte mig. När orken så smått började komma tillbaka så började jag läsa mycket inom ämnet stresshantering, mental träning, affirmationer, avslappning och mindfulness. Så mycket det fanns att lära sig och så mycket redskap det fanns för att kunna komma framåt i processen. Den fysiska aktiviteten, glädjen av träning och sunda kostvanor blev också en vägvisare för att hitta ut ur utmattningens labyrint.

Det var givetvis jobbiga år, ja till och med mycket jobbiga, men med facit i hand så kom det något gott ur det. Nya värderingar, nytt tankesätt, en ny yrkesinriktning och en lärdom om att lyssna på kroppen och ge den bra förutsättningar för att må bra.

En ny resa startade
Min personliga erfarenhet av utmattningssyndrom, nyfikenheten på må bra-verktyg och min längtan att kunna hjälpa andra till välmående gjorde att jag bestämde mig för att byta yrkesinriktning.

Efter dryga femton år som lärare i grundskolan valde jag nu att utbilda mig inom stresshantering. Det kändes helt rätt. Jag ville verkligen dela med mig av min egen erfarenhet och min kunskap för att också andra skulle få verktyg för att kunna må bra.

Idag arbetar jag med att hjälpa andra att må bra
Jag har genom åren kompletterat med flera utbildningar inom hälsa där stresshantering, kost och träning ingår och kan erbjuda dig olika verktyg beroende var du är i din process och vad just du behöver hjälp med. Sedan 2012 arbetar jag i mitt egna företag Måbrarummet i Lidköping. Här jobbar jag med det som känns helt rätt från mitt hjärta. Att vara ute på företag och inspirera kring hälsa,  ja det ligger mig varmt om hjärtat.

Mitt budskap
Jag stortrivs med mitt arbete och att få ge dig verktyg inom stresshantering, träning och kost. Jag tror nog att du kan förstå mitt budskap mellan raderna och vad jag vill förmedla till dig. Ta hand om dig. Du är värd att må bra. Din hälsa i första rummet. Att mitt företag skulle få just det budskapet blev för mig väldigt naturligt efter det jag hade gått igenom.

Hälsningar
Ulrika Malmesved

Idag är jag utbildad:
Certifierad  Kost- och Träningskonsult, Licensierad Personlig Tränare och Kostrådgivare, Hälsokonsult by The Academy

Certifierad Stress- och Friskvårdsterapeut, Diplomerad Taktil Massör, Diplomerad Jobbcoach, Diplomerad Mindfulnessinstruktör

Mina pedagogiska kunskaper från dryga femton år som utbildad lärare använder jag också i mitt arbete.

Tillsammans med läkaren Antonio Alonso-Villaverde Lozano har jag skrivit boken Utmattningens labyrint – En patient & en läkare – två perspektiv på en resa genom utmattningssyndrom. Idus förlag.

Här kan du se inslaget när vi medverkade i Nyhetsmorgon TV 4 söndagen den 24 februari 2019.

Jag är medlem i Svenska Friskvårdsförbundet